zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2397]

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Szybko się robi, szybko znika i jest idealna na świąteczny stół. Co prawda z półproduktem ale i tak sałatka była smaczna.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

 

  • 1 saszetka ryżu parabolicznego z dzikim
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 1 szk posiekanej kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka tuńczyka po meksykańsku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Na początek ryż ugotować w lekko osolonej wodzie a potem odsączyć z go wody i wysypać z woreczka do naczynia Wystudzić od czasu do czasu mieszając aby się nie skleił. Paprykę oraz cebulę pokroić osobno w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

W misce najlepiej przezroczystej układać warstwami ryż, paprykę, cebulę, kukurydzę a potem kapustę oraz wymieszany majonez z ketchupem i doprawiony solą i pieprzem. Na sam koniec wyłożyć z puszki tuńczyka i udekorować sałatkę natką pietruszki.

Przed podaniem schłodzić ją w lodówce a po nałożeniu na talerz można wymieszać ze sobą warstwy sałatki.