Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

warstwowy gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sałatka dość popularna, jednak idealna na każda okazje, zwłaszcza majowego grilla:)

warstwowy gyros

Składniki:

warstwowy gyros

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 kapusta pekińska
  • 6 ogórków kiszonych lub konserwowych(ja wolę kiszone)
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • ketchup
  • odrobina ostrej lub słodkiej papryki w proszku
  • przyprawa do gyrosa

Sposób przygotowania:

warstwowy gyros
do miseczki wlewamy olej( 3 łyżki), wsypujemy przyprawę do gyrosa(nie zawsze trzeba całą-polecam Kamis, najintensywniejsza), mieszamy, do miseczki wrzucamy pokrojone w kostkę filety, ok. 15min trzymamy w tym "zalewie"( smak bedzie intensywniejszy) smażymy na patelni, na małym ogniu. Wtym czasie szatkujemy kapustę pekińską, solimy i zostawiamy na jakiś czas,aż puści wodę. Kroimy ogórki w kostkę. Ketchup i majonez mieszamy razem, w proporcji 1:1 ( nie zaszkodzi jak będzie nie wielka przewaga majonezu:), stworzony sosik doprawiamy mała ilością papryki, osobiście polecam słodką. A teraz najfajniejsze:) Konieczna jest PRZEŹROCZYSTA miska. Na sam dół układamy usmażone kawałki fileta-boski zapach:) następnie warstwa pokrojonych ogórków, kukurydza(odcedzona wcześniej) i wyciśnięta kapusta pekińska(wyciskamy a potem rozdrabniamy palcami, żeby nie było takich "kup". Na koniec kapustę polewamy sosem ketchupowo-majonezowym i do lodówki. Niczego nie mieszamy, powinny wyjść śliczne warstwy w przekroju:)