Sposób przygotowania:
Wielkanocna sałatka z ananasem i szynkąKrok 1
Zaczęłam od szynki indyczej, pokroiłam ja drobno. Ser też pokroiłam w drobna kosteczkę, jednak polecam zetrzeć ser na grubych oczkach, będzie delikatniejszy.
Odsączyłam kukurydzę i ananasa, pokroiłam drobno. Ugotowałam jaja na twardo i starłam je na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Potrzebujemy miseczkę szklaną, taka średniej wielkości.
Na sam dół wkładamy odciśnięty seler marynowany( pokrojony). Na seler kładziemy szynkę, kukurydze. Zalewamy sosem tak połowę.
Teraz kładziemy na sos ananasa, starte jaja, szynkę i resztę kukurydzy. Zalewamy sosem i na to kładziemy ser.
Dekorujemy zielonym lub czerwonym dodatkiem.
Krok 3
Sos do sałatki:
Do miseczki przekładamy majonez i jogurt naturalny, wlewamy z 5 łyżek soku z ananasa. Całość mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.