Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kolejny pomysł na szybkie danie z rybką, a w dodatku lekkie i smaczne. Jedna porcja obiadu to około 290kcal, 30g białka, 41g węglowodanów i 1g tłuszczy

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką

Składniki:

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką

 

  • 500g dorsza lub innej białej ryby [4 filety]
  • 400g ziemniaków
  • 400g batatów
  • 200g marchewki [4 sztuki]
  • 200ml wina różowego półsłodkiego
  • Sok z połowy cytryny
  • Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, koperek, ostra papryka, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką

KROK 1

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką.
Pokrojone w małą kostke ziemniaki i bataty. Wodę na ziemniaki delikatnie solę.

Ziemniaki i bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody.

KROK 2

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką.
Marchewki smażę na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.

Marchewki obrać i przekroić wzdłuż i podsmażyć chwilę na patelni.

KROK 3

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką.
Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości.

Filety z ryby oprószyć solą, pieprzem i koperkiem oraz dodać sok z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybkę gotować na parze koło 8-10 minut.

Filety z ryby pokroić na mniejsze kawałki lub zostawić w całości.

KROK 4

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką.
Wino służy tylko po to, żeby nadać marchewką kwaskowego posmaku, nie używam go do sosu, więcz czekam aż całkowicie wsiąknie w marchew i wyparuje.

Marchewkę zalać winem i doprawić łyżeczką ostrej papryki i gałki muszkatołowej. Gotować na małym ogniu do czasu, aż marchew zmięknie. (koło 10minut)

KROK 5

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i ubić lub zblendować na gładką masę.

KROK 6

Ryba gotowana na parze z pure i marchewką.

Na talerz nałożyć dwie solidne łyżki pure, dodać rybę i marchew. Smacznego.


Tagi:

dania ryby