jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne spaghetti

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pomysł na szybki wielkanocny obiad. Powstaje szybko, a smakuje rewelacyjnie. Połączenie makaronu z jajkiem sadzonym zawsze się sprawdza!!! Polecam.

Wielkanocne spaghetti Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne spaghetti

SKŁADNIKI

  • 400 gram makaronu spaghetti,
  • 6 jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 gram wędliny w kawałku,
  • 120 gram parmezanu,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Rzeżucha do posypania

Sposób przygotowania:

Wielkanocne spaghetti

ETAP 1

Wielkanocne spaghetti
ugotowany makaron odcedzamy

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy odcedzamy.

ETAP 2

Wielkanocne spaghetti
Pokrojoną w kostkę wędlinę przysmażamy

Wędlinę kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju.

ETAP 3

Wielkanocne spaghetti
Makaron dodajemy do wędliny

Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do przysmażonej dodajemy makaron.

ETAP 4

Wielkanocne spaghetti
Do dania dodajemy ser

Całość razem podgrzewamy, my makaron stał cię ciepły. Do ciepłego dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan. Danie mieszamy do momentu rozpuszczenia sera. Ewentualnie doprawiamy je do smaku.

ETAP 5

Wielkanocne spaghetti
Przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem

Jednocześnie na oddzielnej patelni przygotowujemy jajka sadzone, tak by żółtko pozostało płynne.
Gotowy makaron porcjujemy na talerze. Na makaron wykładamy jajka sadzone. Całość posypujemy rzeżuchą i podajemy.