monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wieloowocowa pychotka z nutką miodową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne deserek na zimno i kolejny sposób na wykorzystanie owoców z kompotu:)

Wieloowocowa pychotka z nutką miodową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieloowocowa pychotka z nutką miodową

 

  • owoców z kompotu ( ja użyłam z moich dwóch kompotów- z kiwi i jabłek i wieloowocowego)
  • 1,5 łyżki cukry trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki galaretki pomarańczowej
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 16-18 delicji wiśniowych (lub o innym smaku)
  • 2 łyżki płatków z białej czekolady
  • 2 łyżki kolorowej posypki

Sposób przygotowania:

Wieloowocowa pychotka z nutką miodową
Owoce przełożyć do blendera i zmiksować na papkę. Przełożyć zmiksowane owoce do garnka i zagotować. Pogotować około 3-5 minut i dodać cukier i miód. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i wsypać proszek galaretki, zamieszać. Dodać żelatynę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( ja użyłam 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć delicje w miarę możliwości ciasno. Wylać połowę owoców i ułożyć na nich kolejną warstwę delicji. Na wierzch wylać resztę owoców. Odstawić do ostygnięcia. Gdy owoce będa zimne wstawić foremkę do lodówki,aby całość stężała. Przed podaniem udekorować wymieszaną posypką z płatkami czekolady ( można też bitą śmietaną).Deser można wykonać z surowych jabłek-najpierw je pokroić w dużą kostkę i zesmażyć na marmoladę z 3 łyżkami cukru. Potem postępować tak jak ja.
Wieloowocowa pychotka z nutką miodową
owoce z kompotu zmiksowac na papkę i przelożyć do garnka i zagotować
Wieloowocowa pychotka z nutką miodową
Do ugotowanych owoców dodać proszek galaretki i żelatynę
Wieloowocowa pychotka z nutką miodową
Dno tortownicy wyłożyć ciasno delicjami
Wieloowocowa pychotka z nutką miodową
Wylać połowę owoców, ulożyc drugą warstwę delicji i wylac resztę owoców