Sposób przygotowania:
Wieniec jabłkowy
Jabłka umyć, obrać pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cytrynę umyć, przekroić wycisnąć sok. Jabłka włożyć do rondelka dodać sok z cytryny.Skórki i gniazda nasienne włożyć do drugiego rondelka zalać 4 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż zostanie 1/3 objętości. Przecedzić, sok wlać do rondla, dodać 45 dag cukru, gotować na gęsty syrop.Syrop przelać do rondla z jabłkami, dodać wanilię, gotować nie mieszając na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste. Formę w kształcie wieńca wysmarować masłem. Jabłka ułożyć w formie, zalać syropem. Cząstki jabłek lekko podważyć, by syrop dostał się miedzy jabłka a ściankę formy. Deser odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem formę na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, wieniec wyłożyć na talerz. Śmietanę ubić, dodając pozostały cukier, po czym wyłożyć na środek wieńca.