jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Wieniec jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wieniec jabłkowy z dodatkiem bitej śmietany zaspokoi apetyt największego łasucha

Wieniec jabłkowy

Składniki:

Wieniec jabłkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Wieniec jabłkowy
Jabłka umyć, obrać pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Cytrynę umyć, przekroić wycisnąć sok. Jabłka włożyć do rondelka dodać sok z cytryny.Skórki i gniazda nasienne włożyć do drugiego rondelka zalać 4 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż zostanie 1/3 objętości. Przecedzić, sok wlać do rondla, dodać 45 dag cukru, gotować na gęsty syrop.Syrop przelać do rondla z jabłkami, dodać wanilię, gotować nie mieszając na małym ogniu, aż owoce staną się szkliste. Formę w kształcie wieńca wysmarować masłem. Jabłka ułożyć w formie, zalać syropem. Cząstki jabłek lekko podważyć, by syrop dostał się miedzy jabłka a ściankę formy. Deser odstawić na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem formę na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie, wieniec wyłożyć na talerz. Śmietanę ubić, dodając pozostały cukier, po czym wyłożyć na środek wieńca.