agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Wieniec z owocami- lekka przekąska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wieniec smakuje wyśmienicie i pięknie się prezsentuje

Wieniec  z owocami- lekka przekąska

Składniki:

Wieniec z owocami- lekka przekąska

 

Sposób przygotowania:

Wieniec z owocami- lekka przekąska
Zagotować szklankę wody z dodatkiem masła, cukru waniliowego i szczypty soli. Wsypać mąkę, energicznie mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Zimną ucierać albo miksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do szprycy i wyciskać ciasto na wcześniej narysowanym kole na papierze do pieczenia formując wieniec. Piec 20 min. w temp. 200 st. Po upieczeniu przestudzone ciasto przekroić w poprzek na pół. (Ja spód ciasta smaruję dosyć obficie powidłami śliwkowymi albo dżememmorelowym, ale nie koniecznie) Wyciskać ubitą śmietankę kremówkę, obłożyć ją sezonowymi owocami np. maliny, czerwona porzeczka, połówki czereśni, jagody. Im więcej kolorów tym piękniej. Serwować