p.ziemichod

p.ziemichod

Szef Kuchni
[Przepisów: 6]

Wino jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wino z jabłek niesłusznie uważa się za napój drugiego sortu. Dobrze zrobione wino jabłkowe może być znacznie lepsze od wielu domowych win

Wino jabłkowe

Składniki:

Wino jabłkowe

 

  • 8,5 kg jabłek (najlepiej kilku różnych gatunków),
  • 5 litrów wody,
  • 2 kg cukru,
  • Drożdże winiarskie,
  • Pożywkę

 

Sposób przygotowania:

Wino jabłkowe

Z jabłek należy wycisnąć sok. Możemy to zrobić przy użyciu sokownika, sokowirówki, lub prasy do owoców. Do wyciśniętego soku należy dodać rozpuszczony w 2 litrach wody cukier, przygotowane wcześniej drożdże oraz pożywkę. Całość wlewamy do balonu, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i stawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu. Gdy wino skończy pracować należy ściągnąć je z nad osadu. Czynność  należy powtórzyć co najmniej dwa razy, by upewnić się, że drożdże umarły i nie wznowią fermentacji w butelce.

Przed zabutelkowaniem wino możemy dosłodzić do smaku używając syropu sporządzonego z cukru i niewielkiej ilości gotowego wina.  Syrop należy lekko pogrzać, tak by cukier całkowicie się rozpuścił, następnie niewielką jego ilość wlewać do każdej z butelek przed jej zakorkowaniem.


Świat Domowych Alkoholi | Przefermentuj to