Sposób przygotowania:
Wino jabłkoweZ jabłek należy wycisnąć sok. Możemy to zrobić przy użyciu sokownika, sokowirówki, lub prasy do owoców. Do wyciśniętego soku należy dodać rozpuszczony w 2 litrach wody cukier, przygotowane wcześniej drożdże oraz pożywkę. Całość wlewamy do balonu, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i stawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu. Gdy wino skończy pracować należy ściągnąć je z nad osadu. Czynność należy powtórzyć co najmniej dwa razy, by upewnić się, że drożdże umarły i nie wznowią fermentacji w butelce.
Przed zabutelkowaniem wino możemy dosłodzić do smaku używając syropu sporządzonego z cukru i niewielkiej ilości gotowego wina. Syrop należy lekko pogrzać, tak by cukier całkowicie się rozpuścił, następnie niewielką jego ilość wlewać do każdej z butelek przed jej zakorkowaniem.
Świat Domowych Alkoholi | Przefermentuj to