Sposób przygotowania:
Wino z suszonych jabłek
Suszone jabłka zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. 1/3 ilości cukru rozpuszczamy w niewielkiej il wody. Dodajemy przygotowane drożże z pożywką. Całość wlewamy do owoców. Dokładnie mieszamy i zatykamy balon wacianym korkiem. 24 h później całość przelewamy przez sito i przetrzeć jabłka. Całość przelać do umytego balonu. Po 3 dniach dodajemy kolejną część (1/3) cukru rozmieszanego z nie wielką ilością letniej wody. Całość mieszamy dokładnie, zamykamy szyjkę korkiem z waty. Na 4 dzień dodajemy ostatnią część cukru z małą ilością wody i fermentujemy już całość w balonie zamkniętym korkiem z rurką fermentacyjną. Kiedy skończy się fermentacja (kilka tyg), zlewamy wino i jeszcze na jakiś czas zostawiamy je z rurką fermentacyjną. Następnie wino zlewamy znad osadu i zakręcamy butlę. Winno powinno tak stać do całkowitego sklarowania. Ostatnim etapem jest przelanie do butelek