jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To wino tak przydatne w kuchni azjatyckiej robi się szybko i jest bardzo mocne.

Wino ryżowe

Składniki:

Wino ryżowe

 

  • 1 kg zwykłego ryżu
  • 2,5 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 7 dag drożdży
  • przegotowana, ostudzona woda - ok 8 litrów

 

 

Sposób przygotowania:

Wino ryżowe
Do 10 l butliwsypujemy ryż, dodajemy cukier rozpuszczony w 5 litrach gotującej się wody. Po przestudzeniu dodajemy rodzynki, rozkruszone drożdże, uzupełniamy butlę letnią przegotowana wodą. Zakładamy rurke fermentacyjną i trzymamy butlę w cieple około 20 dni. Gdy wino przestanie pracować zlewamy go znad ryżu i odstawiamy do sklarowania.

Tagi:

ryż