Sposób przygotowania:
Wino śliwkowePozbawione pestek owoce należy zalać w pojemniku fermentacyjnym, lub sporym garnku około 2 litrami wrzącej wody wraz z Pektopolem. Preparat ten ułatwia pozyskiwanie soku z owoców i jest dostępny w każdym sklepie winiarskim (okresowo również na stoiskach winiarskich w supermarketach).
Po wystygnięciu wody do owoców dodajemy przygotowane wcześniej drożdże oraz pożywkę. Pojemnik przykrywamy ściereczką lub gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 dni. Po tym czasie powstały płyn należy odcedzić od owoców, dosłodzić i fermentować go w pojemniku fermentacyjnym lub balonie szczelnie zatkanym korkiem z rurką fermentacyjną. Wino fermentuje dość długo i trudno się klaruje. Proces klarowania może trwać nawet kilka miesięcy. Jeśli trunek nie wyklaruje się samoczynnie przed upływem 2 miesięcy od zakończenia fermentacji, warto dodać do niego środek klarujący. Znajdziemy go, tak samo jak Pektopol, w każdym sklepie winiarskim. Po zabutelkowaniu wino powinno dojrzewać jeszcze co najmniej 3 miesiące.