p.ziemichod

p.ziemichod

Szef Kuchni
[Przepisów: 6]

Wino śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śliwki są dość wdzięcznym surowcem do wyrobu wina, nie mniej pozyskiwanie z nich soku jest czasochłonne i niezbyt łatwe.

Wino śliwkowe

Składniki:

Wino śliwkowe

 

  • Wino śliwkowe (przepis na 10 litrów) :
  • 6kg śliwek
  • 5 litrów wody
  • 1,5 kg cukru
  • drożdże winiarskie
  • pożywka dla drożdży
  • preparat pektopol

 

 

Sposób przygotowania:

Wino śliwkowe

Pozbawione pestek owoce należy zalać w pojemniku fermentacyjnym, lub sporym garnku około 2 litrami wrzącej wody wraz z Pektopolem. Preparat ten ułatwia pozyskiwanie soku z owoców i jest dostępny w każdym sklepie winiarskim (okresowo również na stoiskach winiarskich w supermarketach).

Po wystygnięciu wody do owoców dodajemy przygotowane wcześniej drożdże oraz pożywkę. Pojemnik przykrywamy ściereczką lub gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2-3 dni. Po tym czasie powstały płyn należy odcedzić od owoców, dosłodzić i fermentować go w pojemniku fermentacyjnym lub balonie szczelnie zatkanym korkiem z rurką fermentacyjną. Wino fermentuje dość długo i trudno się klaruje. Proces klarowania może trwać nawet kilka miesięcy. Jeśli trunek nie wyklaruje się samoczynnie przed upływem 2 miesięcy od zakończenia fermentacji, warto dodać do niego środek klarujący. Znajdziemy go, tak samo jak Pektopol, w każdym sklepie winiarskim. Po zabutelkowaniu wino powinno dojrzewać jeszcze co najmniej 3 miesiące.  


Tagi:

śliwki