gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Wino wiśniowe na skórce z pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszne wino, które bardzo smakuje. Co prawda należy czekać na to, aby się jej napić ok. 8 miesięcy, ale warto! Na zdjęciu butelka wina przygotowana w ubiegłym sezonie.

Wino wiśniowe na skórce z pomarańczy

Składniki:

Wino wiśniowe na skórce z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Wino wiśniowe na skórce z pomarańczy
Do niewielkiego naczynia wkładamy skórkę z obranych pomarańczy i goździki. Zalewamy wódką. Następnie odkładamy w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Po tym czasie sok z wiśni mieszamy z przygotowanym przed kilkoma tygodniami mieszaniną i rozlewamy do butelek.

Możemy dodać ewentualnie kilka łyżek cukru (ale nie dużo, tak do smaku). Odstawiamy do leżakowania na ok. 7-8 miesięcy. Po tym czasie wino można spożywać.