Sposób przygotowania:
Wino z owoców pigwy
Dojrzałe, umyte i osączone owoce pigwy pokroić na drobne kawałki i zalać wrzącą wodą, tak aby je przykryła.
Po ostudzeniu przecedzić przez bardzo geste sito i odsączyć. Wytłoczony ponownie zalać wrzątkiem i po kilku godzinach odcedzić, a następnie dodać do wczesniej przygotowanego moszczu.
Dodać cukier, pożywkę i drożdże.
Po pierwszym ściągnieciu wina można dodaćmoszczuz czarnej porzeczki w ilości nie większej niż 10 % w stosunku do wina. Dodatek ten poprawia kolor i smak.
Po ostudzeniu przecedzić przez bardzo geste sito i odsączyć. Wytłoczony ponownie zalać wrzątkiem i po kilku godzinach odcedzić, a następnie dodać do wczesniej przygotowanego moszczu.
Dodać cukier, pożywkę i drożdże.
Po pierwszym ściągnieciu wina można dodaćmoszczuz czarnej porzeczki w ilości nie większej niż 10 % w stosunku do wina. Dodatek ten poprawia kolor i smak.