Pojemsobie

Pojemsobie

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Wino z żyta

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To wyjściowe wino do produkcji innych alkoholi

Wino z żyta

Składniki:

Wino z żyta

 

Sposób przygotowania:

Wino z żyta
Wypłukać 3 kg żyta, wsypać je do butla.W około 9 litrach wody zagotowanej, rozpuścić 10 kg cukru.Przestudzić, wlać do butla /45 litrowy/. Rozpuścić w ciepłej wodzie, najlepiej tej osłodzonej, w garnuszku 27 dkg drożdży. Wlać do butla, dopełnić letnią zwykłą wodą. Dla niecierpliwych, po 15 dniach można przepuścić na domowy alkohol. Dla koneserów, zostawić na 30 dni, zlać z nad osadu, zabutelkować. Na bazie tego wina można wyprodukować doskonałe wermuty.