Sposób przygotowania:
Wino z żyta
Wypłukać 3 kg żyta, wsypać je do butla.W około 9 litrach wody zagotowanej, rozpuścić 10 kg cukru.Przestudzić, wlać do butla /45 litrowy/. Rozpuścić w ciepłej wodzie, najlepiej tej osłodzonej, w garnuszku 27 dkg drożdży. Wlać do butla, dopełnić letnią zwykłą wodą. Dla niecierpliwych, po 15 dniach można przepuścić na domowy alkohol. Dla koneserów, zostawić na 30 dni, zlać z nad osadu, zabutelkować. Na bazie tego wina można wyprodukować doskonałe wermuty.
Bahus
2. Czy stosować rurkę fermentacyjną?
3. Jakie drożdże?
Pojemsobie
Zwykłe drożdże piekarnicze nie solone, zamiast rurki zakładam dętkę od roweru i koniec wkładam do słoika z wodą. Przy butli zostawić od wlewu do poziomu wody około 20 cm. Butla 45 litrowa mieści bez kłopotu. Dasz trochę więcej wody też się nic nie stanie tak jak i odwrotnie. Polecam.
Zabol
co do drożdży polecam produkty winiarskie firmy biowin
Pojemsobie
Zabol, naprawdę wiem co podaję .... hahahaha, zrób a potem powiem resztę....