Żyto jest rośliną uprawną. Gatunkiem typowym żyta jest Secale cereale L. Krajem z którego to zboże pochodzi to kraje Azji. Jest rodzajem roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Liczy około 10 gatunków, z których najważniejszym ze względów gospodarczych jest uprawiane żyto zwyczajne.
Żyto w tabeli zestawień z innymi zbożami, ma wyjątkowo dobrze rozwinięty system korzeniowy, co umożliwia otrzymywanie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. Jest to zboże mało wymagające, jeżeli mówimy o klimacie.
Zawartość
W skład witamin i mikroelementów żyta wchodzi: witamina E, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk. Szczególnie cennymi składnikami błonnika pokarmowego są pentozany, fruktany i β-glukany, oraz ich frakcje rozpuszczalne w wodzie, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Ziarno żyta cenione jest również ze względu na bogactwo występowania aktywnych biologicznie związków fenolowych. Są to m.in.: kwasy ferulowy, kawowy, kumarynowy, dwuferulowy.
Działanie
Składniki zawarte w życie wzmacniają organizm i dodają jemu energii. Korzystnie działają na wątrobę. Wzmacniają i odbudowują tętnice, dlatego też można powiedzieć, że korzystnie wpływają na układ krwionośny. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Regulują procesy trawienne. Pobudzają perystaltykę jelit i są doskonałym środkiem zapobiegającym zaparciom. Żyto działa normalizująco na poziom cukru we krwi, przez co zmniejsza się podaż na insulinę.
Zastosowanie
Głównie ziarna zboża przetwarzane są na mąkę, paszę i do produkcji alkoholu, dokładniej: ziarniaki żyta są stosowane do wyrobu pasz dla bydła i trzody chlewnej. Z żyta produkuje się również mąkę, którą stosuje się głównie do wypieku chleba, bułek, ciast i ciasteczek. Z żyta produkuje się też alkohol etylowy. Ciekawostka: słomę żytnią stosowano do wyrobu strzech, oraz jako ściółkę dla zwierząt.
Żyto w tabeli zestawień z innymi zbożami, ma wyjątkowo dobrze rozwinięty system korzeniowy, co umożliwia otrzymywanie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw gleby. Jest to zboże mało wymagające, jeżeli mówimy o klimacie.
Zawartość
W skład witamin i mikroelementów żyta wchodzi: witamina E, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan, cynk. Szczególnie cennymi składnikami błonnika pokarmowego są pentozany, fruktany i β-glukany, oraz ich frakcje rozpuszczalne w wodzie, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Ziarno żyta cenione jest również ze względu na bogactwo występowania aktywnych biologicznie związków fenolowych. Są to m.in.: kwasy ferulowy, kawowy, kumarynowy, dwuferulowy.
Działanie
Składniki zawarte w życie wzmacniają organizm i dodają jemu energii. Korzystnie działają na wątrobę. Wzmacniają i odbudowują tętnice, dlatego też można powiedzieć, że korzystnie wpływają na układ krwionośny. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Regulują procesy trawienne. Pobudzają perystaltykę jelit i są doskonałym środkiem zapobiegającym zaparciom. Żyto działa normalizująco na poziom cukru we krwi, przez co zmniejsza się podaż na insulinę.
Zastosowanie
Głównie ziarna zboża przetwarzane są na mąkę, paszę i do produkcji alkoholu, dokładniej: ziarniaki żyta są stosowane do wyrobu pasz dla bydła i trzody chlewnej. Z żyta produkuje się również mąkę, którą stosuje się głównie do wypieku chleba, bułek, ciast i ciasteczek. Z żyta produkuje się też alkohol etylowy. Ciekawostka: słomę żytnią stosowano do wyrobu strzech, oraz jako ściółkę dla zwierząt.