graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

wino z żyta wg graciana3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

takim winkiem można się delektować

wino z żyta wg graciana3

Składniki:

wino z żyta wg graciana3

 

  • 2,5 kilograma żyta
  • 10 deko rodzynek
  • 2,5 kilograma cukru
  • 8 deko kwasku cytrynowego
  • drożdże winne
  • 7 litry wody

 

Sposób przygotowania:

wino z żyta wg graciana3
oczyszczone żyto opłukać zimną wodą ,następnie odcedzić z wody i wsypać żyto do dużego słoja o pojemności 15 litrów,zalać żyto przegotowaną i ostudzoną wodą, z kwaskiem cytrynowym i odstawić na jeden dzień w zaciemnione miejsce, po jednym dniu dolać do słoja 5 liter wody i cukier oraz dodać rozpuszczone drożdże w cukrze,zamknąć butelkę szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na 4 tygodnie w zaciemnione miejsce,po tym czasie zlać młode wino do innego słoja dodać rodzynki i zostawić szczelnie zatkane na 2 tygodnie,po tym czasie wyjąć rodzynki a wino zlać do butelek i odstawić do spiżarni na 4 miesiące po tym czasie jest gotowe do spożycia