aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Winogrona pod waniliowo-czekolad chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny deser z ciemnych winogron pod waniliowo-czekoladową chmurką

Winogrona pod waniliowo-czekolad chmurką

Składniki:

Winogrona pod waniliowo-czekolad chmurką

 

  • 120g ciemnych winogron
  • 100ml śmietany kremówki
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • kilka czekoladowych groszków
  • dowolna posypka

 

 

Sposób przygotowania:

Winogrona pod waniliowo-czekolad chmurką
Winogrona po umyciu przekroiłam na połówki i ułożyłam w dwóch pucharkach. Śmietanę ubiłam na sztywno i dodałam ekstrakt waniliowy, po czym dokładnie wymieszałam. Pucharki wstawiłam, by tak przygotowana śmietana już się schładzała. W tym czasie zaczęłam rozpuszczać czekoladowe groszki na misce nad garnkiem z gorącą (ale nie gotującą się) wodą. Czekoladowe kleksy rozsmarowałam na śmietanie i wierzch deseru udekorowałam kolorową posypką.

Tagi:

winogrona