OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Wiosenna sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna wiosenna sałatka. Idealna na spotkanie ze znajomymi i rodziną. Doskonała także na podwieczorek, czy kolację.

Wiosenna sałatka warstwowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenna sałatka warstwowa

 

  • 1 x podwójne podpiersie z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros , olej
  • 5jajek ugotowanych na twardo
  • ok. 5 łyżek majonezu + 3łyżki ketchupu
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • młoda kapusta pekińska
  • majonez
  • 200g żółtego sera w kostcr
  • 2 żółtka (na twardo)
  • kilka rzodkiewek na dekrację

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka warstwowa
Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać obficie przyprawą kebab- gyros ok. 1h przed smażeniem.

Na odrobinie oleju usmażyć kawałki kurczaka na złoto. Odsączyć z tłuszczu i ostudzić.

Jajka i żółtka zetrzeć na tarce. Majonez wymieszać z ketchupem. Fasolę odsączyć na sitku. Cebulę drobno posiekać. Kapustę pociąć w drobne paski. Ser zetrzeć na tarce. Rzodkiewkę również .

Układać kolejno od dołu w szklanym naczyniu: mięso, 5 startych jajek, majonez z ketchupem, czerwona fasola, cebula, kapusta, majonez (delikatna warstwa), żółty ser, żółtka i rzodkiewki na ozdobę wraz z małymi kawałeczkami zielonych liści kapusty.
Wiosenna sałatka warstwowa
prezentuje się apetycznie i taka też jest