Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka ze stekiem wołowym
Steki rozgniatamy delikatnie dłonią i smarujemy z obu stron odrobiną oleju,solimy i pieprzymy po czym obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po ok.2 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli referujemy mięso bardziej wysmażone). Zdejmujemy z patelni i odkładamy, by soki rozeszły się po całym steku i by wystudzić mięso. W między czasie do słoiczka lub innego naczynka ścieramy ok 2 cm świeżego imbiru, dodajemy posiekane chili(wg upodobań), wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód i zalewamy ok, 4 łyżkami oleju, zakręcamy i energicznie mieszamy,by składniki się ze sobą połączyły. Na talerzu, bądź w dużej misie układamy zmieszane sałaty, obkładamy to pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, cieniutkimi piórkami szalotki,cząstkami pomarańczy bez białych błon, obsypujemy orzechami i dzieło zwieńczamy pokrojonym w słupki stekiem z sezonowanej wołowiny. Smacznego ;)
ewrylka