Venia

Venia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Wiosenna sałatka ze stekiem wołowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiosenny romans smaków, który pieści zmysły, syci i nie tuczy!! Każdy kto jest na diecie z miejsca pokocha tę wariację smaków

Wiosenna sałatka ze stekiem wołowym

Składniki:

Wiosenna sałatka ze stekiem wołowym

 

  • Steki z sezonowanej wołowiny
  • sałaty: rukola, endywia, roszponka, rzymska
  • pomidorki koktajlowe
  • orzechy (włoskie,inni, nerkowce jakie akurat mamy)
  • oliwa z oliwek, może być aromatyzowana np.Chili
  • świeży imbir
  • czerwona papryczka chili
  • szalotka bananowa
  • miód
  • cytryna
  • limonka
  • pomarańcza
  • olej do smażenia
  • sól himalajska i pieprz kolorowy do smaku(najlepiej świeżo mielony lub młotkowany)

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka ze stekiem wołowym
Steki rozgniatamy delikatnie dłonią i smarujemy z obu stron odrobiną oleju,solimy i pieprzymy po czym obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po ok.2 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli referujemy mięso bardziej wysmażone). Zdejmujemy z patelni i odkładamy, by soki rozeszły się po całym steku i by wystudzić mięso. W między czasie do słoiczka lub innego naczynka ścieramy ok 2 cm świeżego imbiru, dodajemy posiekane chili(wg upodobań), wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód i zalewamy ok, 4 łyżkami oleju, zakręcamy i energicznie mieszamy,by składniki się ze sobą połączyły. Na talerzu, bądź w dużej misie układamy zmieszane sałaty, obkładamy to pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, cieniutkimi piórkami szalotki,cząstkami pomarańczy bez białych błon, obsypujemy orzechami i dzieło zwieńczamy pokrojonym w słupki stekiem z sezonowanej wołowiny. Smacznego ;)