marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wiśnie w cieście kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten deser może być podany zarówno na Walentynki jak i na karnawał. Nadzienie z wisienek dodaje smaku oraz uroku deserowi.

Wiśnie w cieście kokosowym

Składniki:

Wiśnie w cieście kokosowym

 

  • 1 słoiczek wiśni koktajlowych lub z przetworu,
  • 4 jajka,
  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 100 g. wiórków kokosowych,
  • aromat migdałowy do ciast,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Wiśnie w cieście kokosowym
Wiśnie zarówno koktajlowe lub też z przetworów lub kompotu wyjąć i osączyć na miękkim sitku. Składniki na ciasto naleśnikowe czyli jajka, mąkę, śmietankę i wiórki kokosowe ubić trzepaczką sprężynową, dodając krople aromatu migdałowego oraz cukier i odrobinę soli. Masa musi być gęsta, aby wiśnie nie wyglądały z ciasta przy kładzeniu na tłuszcz. Zanurzać po jednej wiśni w cieście i łyżką kłaść na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z 2-3 min. na złoty kolor, wyjąć cedzakiem, osączyć i przełożyć na półmisek. Smażyć do wyczerpania zapasów wisienek.