kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Wiśniówka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nalewka wiśniowa

Wiśniówka

Składniki:

Wiśniówka

 

  • kilogram wiśni;
  • pół litra wódki lub (szklanka spirytusu i szklanka wody);
  • dwie szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Wiśniówka
Wiśnie wrzucamy do słoja (z pestkami) i zalewamy szklanką spirytusu i szklanką wody lub wlewamy pół litra wódki. Odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie zlewamy ciecz, a wiśnie zasypujemy cukrem. Wszystko odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. Następnie to co zlaliśmy za pierwszym razem oraz to co "puściły" wiśnie łączymy i mamy super rozgrzewającą wiśnióweczkę. Owoców nie wyrzucamy!!! ;) Nikt by nie wybaczył takiego marnotrawstwa :)

Tagi:

wiśniówka