Sposób przygotowania:
Wloskie gnocchi - ziemniaczane kluseczki
Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach do czasu az beda miekkie. Nastepnie obieramy je i przeciskamy przez praske. Dodajemy makę, jajko i sól. Wszystko dobrze zagniatamy.
Formujemy długie paski o grubości około 2 cm i tniemy na małe kawałeczki (jak kopytka). Kazdą kluseczke z osobna przesuwamy po widelcu tak aby powstaly prazki. Mozna do tego uzyc rowniez specjalnej deseczki.
Gotujemy w osolonej wodzie okolo 2 minuty po wyplynieciu na wierzch. Podajemy z wczesniej przygotowanym sosem pomidorowym i dużą ilością sera parmezan.
Są wyśmienite także z sosem pesto.
Formujemy długie paski o grubości około 2 cm i tniemy na małe kawałeczki (jak kopytka). Kazdą kluseczke z osobna przesuwamy po widelcu tak aby powstaly prazki. Mozna do tego uzyc rowniez specjalnej deseczki.
Gotujemy w osolonej wodzie okolo 2 minuty po wyplynieciu na wierzch. Podajemy z wczesniej przygotowanym sosem pomidorowym i dużą ilością sera parmezan.
Są wyśmienite także z sosem pesto.
Mandaryna