burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Włoszczyzna na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Starta włoszczyzna jako idealny dodatek do zup i sosów

Włoszczyzna na zimę

Składniki:

Włoszczyzna na zimę

 

  • 60 dag marchewki
  • 15 dag pietruszki
  • 15 dag selera
  • 15 dag pora
  • 2 łyżki siekanej pietruszki
  • łyżka siekanych liści selera
  • 0.5 szkl. soli

 

Sposób przygotowania:

Włoszczyzna na zimę
Wszystkie warzywa oczyszczamy i myjemy. Scieramy na tarce o duzysz oczkach . Następnie dodajemy soli i dokładnie mieszamy. Warzywa mozna wkładac do słoika lub kamiennego garnka. Przed wkładaniem warzyw musimy naczynie w którym będą wyparzyć. Starte warzywa mocno w słoiku ubijamy. Zawiązujemy słoik pergaminem i odstawiamy do suchego i ciemnego miejsca. Gotowe warzywa nie wymagają potem solenia.