Sposób przygotowania:
Wstążki bordo
Zagotować wodę. Wsypać barszcz. Dodać kilka kropli barwnika ( tak by barszcz był purpurowy). Na wrzący wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem. Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak . Można go podawać jako dodatek do II Dania lub samodzielne danie np. posypany zieleniną i tartym parmezanem. Co do barszczu w którym gotował się makaron można go użyć jako bazę na zupę ,,buraczkową" ( tarte buraczki ze słoika , ziemniaki z wczorajszego obiadu, śmietana itp.) W oryginalnym przepisie nie używa się barwnika ale chyba po prostu barszcz z kartonika ma bardziej intensywny kolor - tego w proszku musiała bym dać za dużo i bałam się ,że makaron będzie potem za kwaśny.