Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wstążki bordo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł na zabarwienie makaronu w barszczu czerwonym podpatrzyłam na blogu Facet i kuchnia i trochę zmodyfikowałam

Wstążki bordo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wstążki bordo

 

  • 15 dag makaronu Tagliatelle
  • 6 szklanek wody
  • 15 łyżeczek barszczu czerwonego w proszku
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Wstążki bordo
Zagotować wodę. Wsypać barszcz. Dodać kilka kropli barwnika ( tak by barszcz był purpurowy). Na wrzący wrzucić makaron i ugotować al dente. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem. Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak . Można go podawać jako dodatek do II Dania lub samodzielne danie np. posypany zieleniną i tartym parmezanem. Co do barszczu w którym gotował się makaron można go użyć jako bazę na zupę ,,buraczkową" ( tarte buraczki ze słoika , ziemniaki z wczorajszego obiadu, śmietana itp.) W oryginalnym przepisie nie używa się barwnika ale chyba po prostu barszcz z kartonika ma bardziej intensywny kolor - tego w proszku musiała bym dać za dużo i bałam się ,że makaron będzie potem za kwaśny.
Wstążki bordo
Zagotować bardzo mocny barszcz z proszku z odrobiną barwnika i ugotować w nim makaron
Wstążki bordo
Odcedzić ugotowane al dente makaron - jeśli chcemy na barszczu zrobić zupe to makaron wyciągnąć szczypcami na sito
Wstążki bordo
Makaron włożyć ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło
Wstążki bordo
Podajemy jako dodatek do II dań albo samodzielne danie na posypany parmezanem