Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1314]

Paluszki z serka topionego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To idealna przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezie do piwa, wina lub po prostu podczas podjadania w ciągu dnia. Pasują również do kremowych zup i dekoracji różnych sałatek. Paluszki są kruche oraz mocno serowe.

Paluszki z serka topionego

Składniki:

Paluszki z serka topionego

Około 13 sztuk:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g serka topionego
  • 50 g masła/margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki soli (można dodać więcej)

Dodatkowo:

  • 1 białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Paluszki z serka topionego

Ciasto:

Paluszki z serka topionego
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać za pomocą dłoni.

Paluszki:

Paluszki z serka topionego
Paluszki można pzygotować o innych rozmiarach.

Jednolite ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,7 cm i powycinać z niego paski o długości około 12 cm i szerokości 1-1,5 cm.

Każdy paseczek skręcić i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Wszystkie paluszki posmarować białkiem.

Pieczenie:

Paluszki z serka topionego
Paluszki powinny być delikatnie przypieczone.

Paluszki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni.