Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wybuchowa beza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Beza przełożona kremem będącym połączeniem klasycznej masy śmietanowej z mascarpone oraz koglu -moglu :) żeby było "wybuchowo", z masą komponuje się granat.

Wybuchowa beza

Składniki:

Wybuchowa beza

 

  • 6 białek
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • cukier puder (wg uznania)
  • na kogel mogel: 2 żółtka, 3 łyżki cukru
  • granat

Sposób przygotowania:

Wybuchowa beza
Pieczemy bezę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ocet winny. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi, wykładamy ciasto.

Jeden blat powinien mieć wysokie brzegi. Po wstawieniu bezy do piekarnika natychmiast zmniejszamy temperaturę na 140 st. C, pieczemy 1,5-2 godz.

Studzimy w wyłączonym piekarniku lub na kratce do studzenia bezy.

Robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. W drugim naczyniu ubijamy kremówkę, dodajemy cukier puder i mascarpone.

Bezę przekładamy kremem, smarujemy też wierzch kremem, na wierzch wykładamy ziarna granatu.

Tagi:

deser beza