Sposób przygotowania:
Deser a'la szarlotka z kremem
Ugotowałam budyń: żółtko roztarłam z cukrem, wsypałam obie mąki, wlałam pół szklanki mleka, wymieszałam. Pozostałą szklankę mleka zagotowałam, wlałam miksturę jajeczną. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż stał się gęsty. Zdjęłam z ognia, przykryłam folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), odstawiłam do ostudzenia.
Jabłka obrałam, pokroiłam w ósemki, włożyłam do garnka, posypałam cukrem i dusiłam aż stały się miękkie, ale nie rozpadały się całkowicie. Jabłka oprószyłam cynamonem, ostudziłam.
Śmietankę mocno schłodziłam, ubiłam na sztywno, ciągle miksując dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Ciasteczka pokruszyłam. Płatki migdałowe zrumieniłam na suchej patelni.
Przygotowałam 4 pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyłam jabłka, posypałam ciasteczkami, wyłożyłam krem. Czynność powtórzyłam, żeby w każdym pucharku było po 2 warstwy każdego rodzaju składników.
Z wierzchu desery udekorowałam polewą czekoladową, posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
Jabłka obrałam, pokroiłam w ósemki, włożyłam do garnka, posypałam cukrem i dusiłam aż stały się miękkie, ale nie rozpadały się całkowicie. Jabłka oprószyłam cynamonem, ostudziłam.
Śmietankę mocno schłodziłam, ubiłam na sztywno, ciągle miksując dodawałam po łyżce zimnego budyniu. Ciasteczka pokruszyłam. Płatki migdałowe zrumieniłam na suchej patelni.
Przygotowałam 4 pucharki lub szerokie szklanki. Na dno każdej wyłożyłam jabłka, posypałam ciasteczkami, wyłożyłam krem. Czynność powtórzyłam, żeby w każdym pucharku było po 2 warstwy każdego rodzaju składników.
Z wierzchu desery udekorowałam polewą czekoladową, posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!
SylaUla
mariwanna
zapraszam:) pucharek czeka;)