reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Wybuchowy deser czyli granat w roli głównej.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko.

 Wybuchowy deser czyli  granat w roli głównej. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wybuchowy deser czyli granat w roli głównej.

 

  • Krem jajeczny:

 

  • 250 ml śmietanki 18 %

 

 

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

 

  • 1/4 szklanki wrzątku

 

  • Galaretka:

 

  • 1/2 soku z granatu

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • oczyszczone pestki 1/2 granatu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wybuchowy deser czyli granat w roli głównej.
Jajka ubijamy z cukrem tak długo, aż masa się spieni i zbieleje Mieszamy mleko ze śmietaną, a żelatynę dokładnie rozpuszczamy w wrzątku. Jajka ustawiamy na garnku z wrzącą wodą, wlewamy mleko i śmietanką, cały czas mieszając podgrzewamy w wodnej kąpieli, aż masa nam zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rozkładamy do pucharków lub szklanek ( wyszło mi 5 dużych deserów) Odstawiamy do lodówki aż masa lekko stężeje. Galaretka: Odlewamy i mocno podgrzewamy 1/2 szklanki soku i w tym rozpuszczamy żelatynę. Potem łączymy cały sok i wylewamy na masę jajeczną. Odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny Podajemy garścią pestek granatu i bitą śmietaną
 Wybuchowy deser czyli  granat w roli głównej.
Etap 1 Jajka ubijam z cukrem tak długo, aż masa się spieni i zbieleje

Tagi:

jajko jajka