Kuchniamaryny

Kuchniamaryny

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Wyśmienita beza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna chrupka beza, w środku lekko ciągnąca wilgotna, pokryta malinową pianką z perełkami...piękny efekt końcowy

Wyśmienita beza

Składniki:

Wyśmienita beza

 

  • Składniki beza
  • 4 białka odmrożone
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu
  • odrobina barwnika czerwonego
  • Składniki na krem
  • 200 ml śmietanki 30% (z biedronki)
  • 150 g mascarpone, prosto z lodówki
  • odrobina barwnika czerwonego
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Wyśmienita beza
Białka ubić na pianę dodawać stopniowo cukier puder,jak masa będzie puchata lśniąca dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze przez chwilkę na sztywno. Dodać barwnik (ja nakładałam na wykałaczkę) Piekarnik rozgrzać do 140st na blaszkę wyłożyć papier i narysować koło od tortownicy 22cm śr.wyłożyć pianę delikatnie do koła lekko rozłożyć ona i tak w piekarniku zwiększy objętość:) suszymy beze w 140st- 40min, zmniejszamy 120 i następne 40min po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do ostygnięcia.Przygotować krem do miski wlać śmietankę jak zacznie nam gęstnieć masa, dodać mascarpone po łyżce cały czas ubijać do połączenia. Dodać odrobnę barwnika :) Wyjmujemy bezę oddzielamy od papieru delikatnie kładziemy na paterę, bezę dekorować tylką Wiltona symbol 2D, wyciskając przez rękaw cukierniczy wzorki dookoła, posypać perełkami, truskawki na górę. Można bezę włożyć do lodówki na godzinkę, wyśmienita, polecam