Sposób przygotowania:
Orzechowy z bezą
Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić i przestudzone roztrzepać z żółtkami i wodą. W drugim naczyniu przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z cukrem i wsypać do żółtek. Wszystko dokładnie połączyć. Wsypać mielone lub drobno posiekane orzechy. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką w ciasto. Przełożyć ciasto do formy (21x25). Piec w 175*C przez 45min. GANACHE: śmietankę wlać do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu razem z połamaną czekoladą (w kostki) Kiedy wszystko się połączy odstawić do wystudzenia do lodówki. Najlepiej na całą noc. BEZA: białka ubić na sztywno i dodawać po jednej łyżce cukru, aż całkowicie się rozpuści. Na papierze do pieczenia narysować prostokąt trochę mniejszy niż wymiary foremki, w której piekło się ciasto. Za pomocą rękawa cukierniczego wyłożyć bezę na prostokąt. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a po 5min. zmniejszyć temperaturę do 110*C z termoobiegiem. Suszyć 1,5godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekroić na pół i wyłożyć połowę gęstego kremu czekoladowego. Przykryć drugą częścią ciasta i posmarować kremem. Nałożyć ostrożnie bezę na ciasto. Ok 2 łyżki kremu włożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdki. Zrobiłam małe rozetki wokół bezy. Smacznego!
gosiapiotrek23