iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Wzmacniany grzaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zima w pełni za oknem pada śnieg - niedzielny wieczór - wspaniała pora aby przyrządzić grzaniec z czerwonego wina. Mój jest na bogato z dużą ilością przypraw , dodałam także owoce , które po odcedzeniu wina wspaniale smakują .

Wzmacniany grzaniec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wzmacniany grzaniec

 

  • 2 litry wina wytrawnego
  • 200ml przegotowanej wody
  • 1 /2 szklanki syropu z agawy
  • 1/2 szklanki soku malinowego
  • 3 łyżki żurawiny suszonej
  • 2 łyżki owoców goji
  • 3 gwiazdki anyżku
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańcza
  • 1 pomarańcza
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1 przyprawa do grzańca imbirowa z cytryna lub odrobina startego imbiru
  • 60 ml wódki

Sposób przygotowania:

Wzmacniany grzaniec
Zaczynamy od otwarcia 2 butelek wina wytrawnego. Do garnka wlewamy wino . Podgrzewamy do ok 40 stopni. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż . do garnka z winem dodajemy gwiazdki anyżku , przeciętą laskę wanilii , cynamonu , skórkę z pomarańcza. Mieszamy i zmniejszamy ogień. Po ok 10 min. dodajemy sok malinowy , syrop z agawy - mieszamy. Sprawdzamy słodkość w razie czego dodajemy jeszcze odrobinę soku z agawy. Dodajemy pokrojonego w cząstki pomarańcza i przyprawę do grzańca. Mieszamy. Podnosimy temperaturę do ok 70 stopni. Odstawiamy . Po ok 10 min dolewamy wódkę. Przelewamy grzańca przez sitko do karawki. Gotowe - przed podaniem podgrzać.
Wzmacniany grzaniec
Po przygotowaniu przelewamy go przez sitko