ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przyrządzonego grzańca piłam w gospodzie z Zakopanym. Był taki wspaniały, że aż poszłam do obsługi i wyprosiłam przepis:)

Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr

 

  • 0,5 l wina, najlepiej czerwone słodkie lub półsłodkie (nie musi być z górnej półki, u mnie Kadarka lub Sophia)
  • 3 orzechy włoskie
  • pół pomarańczy
  • pół łyżeczki przyprawy do grzańca
  • 3 goździki
  • odrobina cynamonu
  • pół łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr
1. Wino wlewamy do garnka, wrzucamy do niego wyłuskane cząstki orzecha włoskiego i podgrzewamy(ale nie można zagotować). 2. Dodajemy pokrojoną na cząstki pomarańczę ze skórką(wcześniej ją sparzamy), dodajemy goździki i podgrzewamy razem ok 2-3 minuty 3. Dodajemy przyprawę do grzańca, cynamon i znów kolejne 2-3 minuty, cały czas pamiętając że grzaniec nie może się zagotować. 4. Na koniec dodajemy miód, zamieszać, odczekać z 2 minuty i... gotowe:) jedna porcja gwarantuję to będzie za mało. A orzechy są tak smaczne, że ech... idę chyba zrobić sobie porcję:)
Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr
Zaczynamy od wrzucenia orzechów , one muszą nasiąknąć smakiem wina i zrobią się miękkie
Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr
dodajemy potem cząstki pomarańczy ze skórką(wcześniej spażyć ją) oraz goździki
Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr
po 2-3 minutach podgrzewania dodajemy przyprawę do grzańca, cynamon
Grzaniec z wina -przepis spod samych Tatr
dopełnieniem smaku jest dodanie odrobinki miodu i gotowe:)

Tagi:

przyprawy