kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zabaglione z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka.

Zabaglione z malinami

Składniki:

Zabaglione z malinami

 

  • 6 żółtek jajek
  • 7 łyżek białego cukru
  • 1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala
  • maliny
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zabaglione z malinami
Przygotowujemy kąpiel wodną: w garnku zagotowujemy wodę i kładziemy na nią szklaną lub ceramiczną miskę tak aby nie dotykała wody. Do miski wkładamy żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy świeże maliny, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty.

Tagi:

jajko jajka