Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zabajone - klasyczny włoski deser

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Zabajone albo zabaglione to tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek jaj, cukru, likieru waniliowego i miodu.

Zabajone - klasyczny włoski deser

Składniki:

Zabajone - klasyczny włoski deser

 

  • 8 żółtek
  • 50g cukru
  • laska wanilji
  • 2 łyżki masła
  • kieliszek likieru waniliowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki mąki
  • gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Zabajone - klasyczny włoski deser
Mąkę połączyć z miodem, powstałe ciasto cienko rozsmarować na natłuszczonej blaszce. Miodowe ''płatki" piec do momentu aż zrumienieją im brzegi. Żółtka ubić z cukrem nad gorącą parą, dodać wanilię, gdy masa zbieleje dodaj rozpuszczone masło i likier waniliowy. Zabajone przelej do kieliszków i podawaj z płatkami miodowymi i tartą czekoladą.

Tagi:

czekolada