Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Zabaglione z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Włoski delikatny krem jajeczny z nutą ulubionego likieru lub lekkiego wina musującego, idealnie komponuje się z truskawkami. Pyszny zarówno podany na gorąco lub na zimno.

Zabaglione z truskawkami

Składniki:

Zabaglione z truskawkami

 

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • około 200 ml wina Marsala lub innego likieru, ja użyłam tym razem Martini Asti

Sposób przygotowania:

Zabaglione z truskawkami
Żółtka ubijamy na puszystą pianę w kąpieli wodnej. Do puszystej masy cienkim strumieniem dolewamy wino lub likier ciągle ubijając. Masa zrobi się przez chwilę rzadsza, ubijamy, aż znów zgęstnieje. Masę wyjmujemy z kąpieli wodnej i jeszcze ubijamy przez kilka minut. Masę przelewamy do kieliszków lub pucharków. Podajemy ozdobione truskawkami.