Sposób przygotowania:
Szampańskie zabajone
Winogrona przeciąć wzdłuż i wypestkować. Do każdej salaterki włożyć około 7-10 połówek winogrona. Do niewielki garnek napełnić do połowy wodą, zagotować. Jak woda będzie parowała położyć na garnek metalową miskę. Miska nie może być zanurzona w wodzie. Do miski wlać żółtka, dodać miód i energicznie ubijać trzepaczką. Następnie dolewać po trochu szampana i dalej ubijać. Piana powinna być gęsta, puszysta i kremowa. Gotową masę nałożyć do salaterek i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Jak ostygnie i lekko zgęstnieje to nałożyć na krem zabajone. Deser schłodzić. Galaretka szampańska: Żelatynę i cukier rozpuszczamy w wodzie. Szampana podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy do niego wodę z rozpuszczoną żelatyną i cukrem. Wszystko mieszamy i zostawiamy do ostudzenia.
pigwa
msewka
Sarenka
Anula