Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zacierki drobione - kluseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

..Zapamiętany smak z lat dziecinnych i odwiedzin u babci, zawsze drobiła zacierki i gotowała je z kaszą jaglaną, na mleku

Zacierki drobione  - kluseczki

Składniki:

Zacierki drobione - kluseczki

 

  • maka pszenna, najlepiej tortowa - 20 dag
  • żółtka jaj - 3 szt
  • woda wrząca
  • sól

Sposób przygotowania:

Zacierki drobione - kluseczki
Do miseczkiprzesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być twardsze niż na makaron). Z ciasta odrywamy kawałki iformujemy z nich 0,5 cm wałeczki. Do lewej ręki bierzemy wałeczek ciasta i kręcąc kciukiem formujemy wydłużony niby koralik ( tak jak robiliśmy koraliki z ciasta - masy solnej)a prawą ręką opuszkami kciuka i palca wskazującego ostatecznie formujemy i odrywamy od wałeczka zacierkę. Jeśli zrobiliśmy ich więcej niż nam jest potrzebne można je przesuszyć i przechowywać w papierowej torbie.. do następnego użycia...

Tagi:

mak