Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zajaczki Wielkanocne

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Slodkie, ksztaltne, smaczne. Udana, przedswiateczna zabawa z dzieckiem :)

Zajaczki Wielkanocne

Składniki:

Zajaczki Wielkanocne

 

  • 250g miekkiego masla krowiego,
  • ok 4,5 szklanki maki pszennej (oj. szkl. 250ml),
  • 0,5 szklanki drobniutkiego cukru brazowego (ubitego),
  • 0,5 szklanki Golden Syrup,
  • 2 lyzki soku z cytryny,
  • 2 lyzki wódki,
  • 16g cukru wanilinowego,
  • 1 jajo sredniej wielkosci,
  • papier do pieczenia,
  • mozna dodatkowo dodac ekstrakt z wanilii i zredukowac ilosc cukru wanilinowego,
  • maka do posypania stolnicy.

Sposób przygotowania:

Zajaczki Wielkanocne
Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, dodac jajo, zmiksowac. Dodac cukier wanilinowy, Golden syrup, sok z cytryny, wódke, i zmiksowac na wysokich obrotach. Na koniec dodac make i dobrze wyrobic ciasto rekoma, w razie koniecznosci dodac odrobine maki, tak aby ciasto odchodzilo od reki, ale nadal bylo mocno wilgotne. Uformowac kule z ciasta, owinac folia, lub wlozyc w woreczek foliowa i wlozyc do lodówki na okolo 1,5 godziny. Bardzo delikatnie oproszyc blat maka, rozwalkowac kawalek ciasta, na grubosc ok 3-4 mm i wycinac króliczki. Ciastka ukladamy na duzej blasze wylozonej papierem do pieczenia. Ciasteczka minimalnie rosna, ale bardzo niewiele, trzeba zachowac maly odstep miedzy nimi. Rozgrzewamy piekarnik, wkladamy ciastka i pieczemy przez 13-15 minut w 175-180 stopniach. Wykladamy na kratke i studzimy. Przetrzymujemy z zamknietym pojemniku. CIasteczka sa smaczne, polecam.