Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Zakwas na żurek śląski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Samodzielnie przygotowany zakwas na zupę - to nic trudnego!

Zakwas na żurek śląski

Składniki:

Zakwas na żurek śląski

 

  • ½ słoika mąki żytniej żurkowej (typ 2000)
  • Szczypta soli (ok. 1/5 łyżeczki);
  • Szczypta cukru (ok. ¼ łyżeczki);
  • 3 – 4 ząbki czosnku;
  • Przegotowana woda o temperaturze 40 0 C;

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek śląski
Czosnek drobno pokroić, wszystkie składniki włożyć do słoika o pojemności ok 0,75 - 1 l. Wymieszać i zalać ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Zostawić w temperaturze pokojowej na 2 – 3 dni.