Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 340]

Zapiekane tortille z mięsem, warzywami i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie stworzyłam z kilku pozornie nie pasujących do siebie składników zalegających mi w lodówce. Wyszło przepyszne!

Zapiekane tortille z mięsem, warzywami i fetą

Składniki:

Zapiekane tortille z mięsem, warzywami i fetą

 

  • 2 placki tortilli
  • 0,4 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 200 g sera feta
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ogórek zielony krótki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1,5 łyżki przyprawy kebab-gyros
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane tortille z mięsem, warzywami i fetą
1. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki, pomidora pokroić w kostkę, ogórka obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę, ser feta w sporą kostkę. Mięso mielone dokładnie wymieszać z przyprawą do gyrosa.

2. Mięso smażyć przez pięć minut mieszając od czasu do czasu na rozgrzanym oleju. Wrzucić i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę pokrojoną w kostkę, smażyć przez kolejne pięć minut. Farsz ostudzić. Rozprowadzić na plackach tortilli.

3. Posypać ogórkiem i połową prażonej cebulki i fety. Zawinąć i przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać przecier pomidorowy i posypać pozostałym serem i cebulką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 25 minut. Smacznego!