Sposób przygotowania:
Zapiekane truskawki z koglem-moglem
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, możemy zostawić je w całości lub pokroić na połówki. układamy je w 4 żaroodpornych miseczkach - ja piekłam w bulionówkach z grubego szkła. Żółtka miksujemy wraz z całym jajkiem, odrobiną soli oraz cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy ze 2-3 łyżki gorącej wody, żeby cukier się szybciej rozpuścił. Masą jajeczną zalewamy truskawki w miseczkach do około 3/4 wysokości. Nie do samej góry, gdyż wtedy masa nam wykipi w trakcie pieczenia. Miseczki wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy piekarnik na 190 stopni C i pieczemy około 20-25 minut, aż masa się lekko zarumieni. podajemy ostrożnie gorący deser, uważając, żeby się nie poparzyć !!! Posypujemy rodzynkami, dekorujemy listkami melisy cytrynowej. SMACZNEGO :)