Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy...

Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym

Składniki:

Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym

 

  • Na 4 porcje:
  • 1 opakowanie mrożonki "Truskawki bez szypułek" Hortex
  • 3 jajka
  • 4 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ opakowania mrożonki "Śliwki bez pestek" Hortex
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka śliwowicy
  • masło do smarowania foremek
  • listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Zapiekane truskawki z sosem śliwkowym
Przygotowanie truskawek:

Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość łączymy z truskawki bez szypułek HORTEX odsączonymi z nadmiaru soku powstałego podczas rozmrażania owoców. Tak przygotowane przekładamy do jedno-porcjowych naczyń żaroodpornych wysmarowanych masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C do momentu delikatnego zapieczenia i całkowitego ścięcia jajek.



Przygotowanie śliwek:

Rozmrożone śliwki bez pestek HORTEX mieszamy z syropem klonowym i śliwowicą. Podgrzewamy uważając aby owoce nie skarmelizowały.



Sposób podania:

Na plaski talerz układamy ciepłe śliwki na, które ustawiamy ciepłą zapiekankę z truskawek. Dekorujemy listkami świeżej mięty.