Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekany ryż z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryżowy deser z truskawkami i płatkami migdałowymi.

Zapiekany ryż z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekany ryż z truskawkami

 

  • 1/2 torebki ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 10 dkg świeżych truskawek
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Zapiekany ryż z truskawkami
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, wysypać z torebki. Do ryżu dodać cukier, cukier waniliowy, masło i jajko, wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ryżu, dokładnie wymieszać. Ryż z truskawkami przełożyć do małego naczynia do zapiekania lub metalowej miseczki, wyrównać powierzchnię, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Gotowy deser podawać z dowolnym słodkim sosem.
Zapiekany ryż z truskawkami
Ugotowany ryż z dodatkiem masła jajka i cukru.
Zapiekany ryż z truskawkami
Umyte odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki dodane do ryżu.
Zapiekany ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami przełożony do miseczki i posypany płatkami migdałowymi.

Tagi:

ryż jajko jajka