Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy orkiszowej z warzywamiETAP 1:
Kaszę ugotować do miękkości w 1,5 szklanki wody. Odcedzić i odłożyć na bok.
Cebulę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przełożyć na patelnię, wymieszać.
ETAP 2:
Po około 2 minutach dodać mrożone warzywa, bez rozmrażania, dodać ¼ szklankę wody.
Wymieszać i dusić do miękkości warzyw i odparowania płynów. Pod koniec duszenia dodać sos teryiaki, sól oraz pieprz, wymieszać.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
ETAP 3:
Następnie wymieszać z kaszą. Do miseczki wbić jajko i roztrzepać. Dodać koncentrat oraz tymianek i wymieszać. Dodać do reszty składników. Po raz ostatni wymieszać.
ETAP 4:
Masę przełożyć do naczynia do zapiekania lub do silikonowej formy. Na warstwie kaszy ułożyć paski papryki. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na zapiekane. Posypać ziarenkami serka wiejskiego. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, około 30 – 35 minut, do ładnego zrumienia sera. Smacznego!
slodkokwasnakuchnia1
monikaT83