msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka z kaszą jaglaną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka z kaszy jaglanej,mięsa drobiowego i szpinaku.

Zapiekanka z kaszą jaglaną. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kaszą jaglaną.

 

  • 30 dag kaszy jaglanej
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • ok.60 dag ugotowanego mięsa drobiowego (np. z rosołu)
  • 6 łyżek keczupu pikantnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka prażonej cebulki
  • 3-4 brykiety szpinaku mrożonego (z sosem śmietanowym)
  • 3-4 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki wina białego wytrawnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszą jaglaną.
Kaszę jaglaną wypłukałam na sicie,przelałam wrzątkiem,by pozbyć się goryczki i ugotowałam w osolonym wrzątku dodając płaską łyżeczkę kurkumy,co nadało kaszy żółty kolorek. Mrożony szpinak wraz z sosem włożyłam na patelnię z rozgrzaną łyżką masła klarowanego.Chwilę poddusiłam,przecisnęłam do niego ząbek czosnku i podlałam dwiema łyżkami białego wytrawnego wina.Dusiłam,aż wino odparowało a szpinak zmiękł. Zblendowałam kawałki mięsa drobiowego (użyłam kawałków mięsa z wywarów,rosołu itp.Zawsze obieram mięso z kości i zamrażam.Jak uzbiera się większa porcja przerabiam je na zapiekanki,pyzy itp.Były to kawałki z kurczaka i indyka (mięso z pałek,udek i szyjki indyka).Wszystko gotowane bez skóry,więc niemal bez tłuszczu.Dodałam do mięsa keczup,rozkłócone jajka i doprawiłam solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuściłam i oprószyłam bułką tartą.Na spód wyłożyłam większą część kaszy jaglanej i mocno ją docisnęłam łyżką,aby zapiekanka się nie rozpadała przy krojeniu. Na kaszy rozsmarowałam szpinak wraz z sosem śmietanowym. Na zielonej warstwie rozłożyłam masę mięsną i znów dokładnie uciskałam ją łyżką,by nie było pustych przestrzeni i aby warstwy dobrze do siebie przylegały. Całość przykryłam pozostałą warstwą kaszy jaglanej a na wierzchu rozłożyłam pozostałe masło klarowane.Moje było w lodówce,więc spokojnie można było łyżeczką nabierać porcyjki w postaci wiórek masła. Zapiekłam całość w 170 stopniach przez 45 minut w termoobiegu.
Zapiekanka z kaszą jaglaną.
Kaszę jaglaną ugotowałam we wrzątku z kurkumą.
Zapiekanka z kaszą jaglaną.
Szpinak przesmażyłam na maśle z czosnkiem i sosem śmietanowym.
Zapiekanka z kaszą jaglaną.
Kawałki mięsa zblendowałam,doprawiłam i wyłożyłam na zapiekankę.
Zapiekanka z kaszą jaglaną.
Ostatnią warstwą była kasza jaglana.Rozłożyłam na niej kawałki masła i zapiekłam.