iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zapiekanka z kaszą jęczmienną

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sycąca i bardzo smaczna zapiekanka z kaszą i warzywami, świetnie nadająca się na ciepłą kolację w mroźne dni.

Zapiekanka z kaszą jęczmienną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kaszą jęczmienną

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszą jęczmienną
Margarynę pokroić w kostkę dodać obie maki i rozcierać malcami, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, następnie dodać wodę i zagnieść ciasto które schłodzić minimum 30 min. Kaszę zalać 300 ml bulionu warzywnego dodać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów i szybko zagotować(pod przykryciem), następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn, wyłączyć płomień i zostawić tak jeszcze na kilkanaście minut, aby kasza doszła.



Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki w troszkę grubszą na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebule z papryką w trakcie dodać troszkę soli i pieprzu pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory odsączone z zalewy. Do przestudzonej kaszy dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz jajka i dowolną ilość zielonej pietruszki, wymieszać i doprawić całość do smaku ma być troszkę pikantne.



Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem na wierzch wyłożyć całe nadzienie z kaszy. Piec w temp. 200st około 25-30 min, po upieczeniu podawać gorące.
Zapiekanka z kaszą jęczmienną
przygotowane ciasto schłodzić w lodówce
Zapiekanka z kaszą jęczmienną
na patelni podsmażyć cebulę z papryką
Zapiekanka z kaszą jęczmienną
schłodzonym ciastem wylepic forme do tarty
Zapiekanka z kaszą jęczmienną
przygotowanym farszem napełnić forme z ciastem