Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszą jęczmienną
Margarynę pokroić w kostkę dodać obie maki i rozcierać malcami, aż powstanie coś w rodzaju zacierki, następnie dodać wodę i zagnieść ciasto które schłodzić minimum 30 min. Kaszę zalać 300 ml bulionu warzywnego dodać 2-3 łyżki oliwy z pomidorów i szybko zagotować(pod przykryciem), następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn, wyłączyć płomień i zostawić tak jeszcze na kilkanaście minut, aby kasza doszła.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki w troszkę grubszą na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebule z papryką w trakcie dodać troszkę soli i pieprzu pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory odsączone z zalewy. Do przestudzonej kaszy dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz jajka i dowolną ilość zielonej pietruszki, wymieszać i doprawić całość do smaku ma być troszkę pikantne.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem na wierzch wyłożyć całe nadzienie z kaszy. Piec w temp. 200st około 25-30 min, po upieczeniu podawać gorące.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, a papryki w troszkę grubszą na patelni stopić masło i podsmażyć na nim cebule z papryką w trakcie dodać troszkę soli i pieprzu pod koniec dodać pokrojone drobno pomidory odsączone z zalewy. Do przestudzonej kaszy dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy oraz jajka i dowolną ilość zielonej pietruszki, wymieszać i doprawić całość do smaku ma być troszkę pikantne.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić schłodzonym ciastem na wierzch wyłożyć całe nadzienie z kaszy. Piec w temp. 200st około 25-30 min, po upieczeniu podawać gorące.
kołczu
-Natka-
iziona
Jest pyszna:)
Cukiereczek13
iziona
Dziękuje za miłe słowa :)