Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekany bób

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ugotowany bób zapieczony z masełkiem, świeżą natką pietruszki i żółtym serem.

Zapiekany bób Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekany bób

 

  • 10 dkg bobu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka masła + trochę do wysmarowania foremki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 30 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Zapiekany bób
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, lekko przestudzić i obrać z łupinek. Małą foremkę do zapiekania wysmarować masłem, wysypać na nią bób. Świeżą natkę pietruszki posiekać (ma jej być ok. 2 łyżki) i rozsypać na bobie. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Startym serem posypać bób. Zapiekać go w 180 stopniach przez ok.15 minut.
Zapiekany bób
Ugotowany i obrany bób przełożony do wysmarowanej masłem foremki.
Zapiekany bób
Bób posypany posiekaną natką pietruszki z kawałkami masła.
Zapiekany bób
Starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser.
Zapiekany bób
Bób w foremce posypany startym na tarce serem.

Tagi:

sery ser bób