slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zapiekany pudding z letnimi owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny pudding pieczony. Zapieczona bagietka w masie jajeczno-śmietanowej z borówkami oraz truskawkami smakuje wprost bajecznie.

Zapiekany pudding z letnimi owocami

Składniki:

Zapiekany pudding z letnimi owocami

 

  • 1 bagietka długa
  • 1 łyżka margaryny/masła do formy
  • 3/4 szkl śmietanki słodkiej 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g borówek
  • 200 g truskawek
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder
  • naczynie do zapiekania żaroodporne

Sposób przygotowania:

Zapiekany pudding z letnimi owocami
Owoce myjemy , osuszamy. Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy je na części, odkładamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Bagietkę kroimy na kawałki i układamy w naczyniu. Część truskawek posypujemy na na bagietce (kilka zostawiamy do ozdoby). Borówki rozkładamy na truskawkach. W miseczce łączymy ze sobą śmietankę, cukier waniliowy, ksylitol oraz jajka. Polewamy i posypujemy płatkami migdałowymi. Pudding wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach.