SUPERPRZEPIS

Angielski letni pudding

  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 183
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Angielski letni pudding Więcej zdjęć (8)

British summer pudding robiony jest z owoców jagodowych i chleba. To smaczny i orzeźwiający deser doskonały na upalne popołudnie. Do tego aromat malin, jagód i skórki pomarańczowej jest niesamowity!!!

Składniki:

Angielski letni pudding

 

  • 750 g mieszanki świeżych owoców jagodowych (maliny, borówki, truskawki, jeżyny itp)
  • skórka z 1 pomarańczy i sok z 1/2
  • 150 g świeżych truskawek
  • 150 g świeżych malin
  • 120 g drobnego cukru
  • 6 kromek białego chleba tostowego
  • świeże listki mięty
  • 8 łyżek gęstego jogurtu kokosowego lub naturalnego
  • olej do wysmarowania miseczki.

Sposób przygotowania:

Angielski letni pudding
1. Mieszankę owoców jagodowych, cukier, startą skórkę z pomarańczy i sok wrzuciłam do garnka i podgrzewałam na małym ogniu przez ok 5 minut (nie gotowałam, tylko rozpuściłam cukier). Odstawiłam do wystygnięcia.

2. Kilka świeżych malin, truskawek i borówek zostawiłam do dekoracji, a resztę umyłam. Truskawki pokroiłam na kawałki. Świeże owoce delikatnie wymieszałam z owocami w syropie. 

3. Syrop odcedziłam przez sito do płytkiej miseczki.

4. 1 litową miseczkę lekko wysmarowałam olejem i wyłożyłam podwójna folią spożywczą, zostawiając spory zapas folii na bokach.

5. Z chleba tostowego obcięłam skórkę. Wycięłam z chleba koło na kształt dna, nasączyłam koło syropem i wyłożyłam dno miseczki. Następnie parę kromek przecięłam na pół, nasączyłam i wyłożyłam ścianki naczynia i wypełniłam kawałkami chleba wszystkie szczeliny.

6. Teraz przełożyłam odsączona wcześniej mieszankę owocową do chlebowej miseczki.

7. Resztę chleba pokroiłam tak, żeby tworzyła przykrycie całości, również nasączyłam syropem. Położyłam na wierzch puddingu, a ponieważ został mi jeszcze syrop polałam nim delikatnie deser.

8. Przykryłam szczelnie całość, wystającą z boków folią, przydusiłam deską do krojenia, obciążyłam słoikiem i wstawiłam na minimum 6 godzin do lodówki.

9. Po tym czasie odwinęłam folie z wierzchu, przyłożyłam płaski talerz i odwróciłam całość z miseczką do góry dnem. Teraz delikatnie zdjęłam miseczkę i folię, udekorowałam odłożonymi wcześniej świeżymi owocami i miętą i podałam z łyżeczka jogurtu kokosowego.
Angielski letni pudding
Najpierw podgrzewamy owoce z cukrem, żeby uzyskać syrop.
Angielski letni pudding
Owoce w syropie delikatnie mieszamy ze świeżymi
Angielski letni pudding
Litrowa miseczkę wyłożoną folią, wyklejamy nasączonym w syropie chlebem.
Angielski letni pudding
Chlebową miseczkę wypełniamy odsączonymi owocami.
Angielski letni pudding
Przykrywamy resztą nasączonego chleba.
Angielski letni pudding
Przykrywamy folią, przyciskamy deską i chłodzimy w lodówce min 6 godzin.
Angielski letni pudding
No i smacznego!

Tagi:

owoce deser