Sposób przygotowania:
Angielski letni pudding
1. Mieszankę owoców jagodowych, cukier, startą skórkę z pomarańczy i sok wrzuciłam do garnka i podgrzewałam na małym ogniu przez ok 5 minut (nie gotowałam, tylko rozpuściłam cukier). Odstawiłam do wystygnięcia.
2. Kilka świeżych malin, truskawek i borówek zostawiłam do dekoracji, a resztę umyłam. Truskawki pokroiłam na kawałki. Świeże owoce delikatnie wymieszałam z owocami w syropie.
3. Syrop odcedziłam przez sito do płytkiej miseczki.
4. 1 litową miseczkę lekko wysmarowałam olejem i wyłożyłam podwójna folią spożywczą, zostawiając spory zapas folii na bokach.
5. Z chleba tostowego obcięłam skórkę. Wycięłam z chleba koło na kształt dna, nasączyłam koło syropem i wyłożyłam dno miseczki. Następnie parę kromek przecięłam na pół, nasączyłam i wyłożyłam ścianki naczynia i wypełniłam kawałkami chleba wszystkie szczeliny.
6. Teraz przełożyłam odsączona wcześniej mieszankę owocową do chlebowej miseczki.
7. Resztę chleba pokroiłam tak, żeby tworzyła przykrycie całości, również nasączyłam syropem. Położyłam na wierzch puddingu, a ponieważ został mi jeszcze syrop polałam nim delikatnie deser.
8. Przykryłam szczelnie całość, wystającą z boków folią, przydusiłam deską do krojenia, obciążyłam słoikiem i wstawiłam na minimum 6 godzin do lodówki.
9. Po tym czasie odwinęłam folie z wierzchu, przyłożyłam płaski talerz i odwróciłam całość z miseczką do góry dnem. Teraz delikatnie zdjęłam miseczkę i folię, udekorowałam odłożonymi wcześniej świeżymi owocami i miętą i podałam z łyżeczka jogurtu kokosowego.
2. Kilka świeżych malin, truskawek i borówek zostawiłam do dekoracji, a resztę umyłam. Truskawki pokroiłam na kawałki. Świeże owoce delikatnie wymieszałam z owocami w syropie.
3. Syrop odcedziłam przez sito do płytkiej miseczki.
4. 1 litową miseczkę lekko wysmarowałam olejem i wyłożyłam podwójna folią spożywczą, zostawiając spory zapas folii na bokach.
5. Z chleba tostowego obcięłam skórkę. Wycięłam z chleba koło na kształt dna, nasączyłam koło syropem i wyłożyłam dno miseczki. Następnie parę kromek przecięłam na pół, nasączyłam i wyłożyłam ścianki naczynia i wypełniłam kawałkami chleba wszystkie szczeliny.
6. Teraz przełożyłam odsączona wcześniej mieszankę owocową do chlebowej miseczki.
7. Resztę chleba pokroiłam tak, żeby tworzyła przykrycie całości, również nasączyłam syropem. Położyłam na wierzch puddingu, a ponieważ został mi jeszcze syrop polałam nim delikatnie deser.
8. Przykryłam szczelnie całość, wystającą z boków folią, przydusiłam deską do krojenia, obciążyłam słoikiem i wstawiłam na minimum 6 godzin do lodówki.
9. Po tym czasie odwinęłam folie z wierzchu, przyłożyłam płaski talerz i odwróciłam całość z miseczką do góry dnem. Teraz delikatnie zdjęłam miseczkę i folię, udekorowałam odłożonymi wcześniej świeżymi owocami i miętą i podałam z łyżeczka jogurtu kokosowego.